Kindervoet bij Fuotprint

Omdat ik al heel lang kindervoeten behandel wat ik ook erg mooi vind om te doen, waarschijnlijk door mijn jarenlange ervaring als kinderverpleegkundige en door de module kindervoeten in de podologie opleiding een aantal jaren geleden, ben ik blij dat ik de officiële aantekening kindervoet heb behaald in januari 2024. Verstand hebben van kindervoeten is een mooie aanvulling en de behandeling vergt een andere aanpak.

Waar verschilt een kindervoet van t.o.v een volwassen voet?

Een kindervoet is pas volgroeid rond de leeftijd van ongeveer 16 jaar. De gewrichten en botjes zijn nog niet uitgehard en de nagels nog zacht. Daarom kun je de volwassen behandelingen niet toepassen bij kinderen. Ook de benadering van een kind kan erg verschillen t.o.v een volwassene. Sommige kinderen hebben nare ervaringen in ziekenhuizen en bij huisartsen en zijn dus bang voor “wit” ( al hebben volwassenen daar ook wel eens last van). Ik werk in gekleurde kleding en de praktijk heeft kindvriendelijke toepassingen. De benadering van kinderen met ouders verschilt ook met de benadering van een volwassen patiënt/ cliënt. Het gesprek gaat zeker tegen het kind met behulp en aanvulling van de ouder.  Uw kind is namelijk mijn cliënt/ patiënt en niet de ouder.

Klachten die bij kinderen kunnen voorkomen zijn:

Wratten, welke we op een kindvriendelijke manier kunnen behandelen. Zonder pijn zodat ze voor ernstiger zaken naar de huisarts kunnen zonder  dat ze bang hoeven te zijn voor de stikstofbehandelingen, wat vaak angstige ervaringen achterlaat bij een kind.
Ingroeiende nagels, Daar heb ik goede resultaten mee behaald op jonge leeftijden en daarna toen de kinderen groter waren. Vaak horen we dat het bij Fuotprint zo fijn was en dat ze niet bang waren. Maar de problemen aan de nagels we wel hebben opgelost.
Schimmelnagels,  wat tegenwoordig veel voorkomt zeker bij jonge kinderen, ook hier hebben we een behandelplan voor gemaakt, in overleg met de ouders of verzorgers.

De kindervoet is gevoelig voor bovenstaande klachten. Dat komt omdat het afweersysteem van kinderen nog niet zo groot is als bij volwassenen. Ook zijn de nagels nog erg dun en vaak nog niet volgroeid. De taak voor de ouders om de voeten van de kinderen goed in de gaten te houden. Bij twijfel de praktijk te raadplegen zodat erger voorkomen kan worden. Wratten en schimmelnagels kunnen we pijnloos behandelen en we kunnen vaak bij een ingroeiende nagel voorkomen dat de nagel deels verwijderd moet worden bij de huisarts. Voorkomen is beter dan genezen dus is het van belang op tijd te komen en bij twijfel te bellen.

Tips bij voetproblemen van kinderen.
*Douchen op school, bij sport en bij zwemles slippers dragen.
*Leer de kinderen de voeten goed af te drogen of controleer dit thuis na de douche.
*Draag dagelijks schone sokken en leg aan uw kind uit waarom dit zo belangrijk is. Bij schoenen kopen let op de juiste maat maar ook de juiste pasvorm, Bij smalle voeten niet te brede schoenen.
*Schoenen moeten voorzien zijn van een goed contrefort. ( hak/ hielstuk)
*Stiknaden zijn vaak een toevoeging om de schoen mooier te laten zijn maar de stiknaden zijn vaak stug en kunnen irritaties geven.
* En laat kinderen niet lopen op gedragen schoenen van een broertje, zusje of een ander kind. Die schoenen zijn gevormd door een ander voetje en daarom niet geschikt voor een kind om “nieuw ” te dragen. Ook al zijn ze weinig gedragen door dat andere kind.