Schimmelnagels zijn helaas een veel voorkomend probleem. De nagel(s) is/zijn dik, brokkelig en vaak (gelig) verkleurd.
Dit kan worden veroorzaakt door een schimmelinfectie. In de volksmond noemen we dit ook wel kalknagels.
Een schimmelnagel is een nagel die geïnfecteerd is met een schimmel.  Als deze de nagels kan binnendringen en zich kan uitbreiden ontstaat een Onychomycose (medische term voor schimmelnagel). Een schimmelinfectie kan makkelijk ontstaan in beschadigde nagels ten gevolge van bijvoorbeeld sporten of knellende schoenen. Ook vocht en warmte bevorderen de kans dat schimmels zich kunnen nestelen in nagels.
Een schimmelnagel geneest zelden of nooit vanzelf. Wanneer de nagel door een schimmelinfectie is veroorzaakt, kan deze infectie zich langzaam uitbreiden. Mede daarom is behandeling noodzakelijk.

Echter is niet iedere verkleurde nagel een schimmelnagel. Om hier zeker van te zijn, moet er eerst verder onderzoek verricht worden.
Om zeker te weten of u te maken heeft met een schimmelinfectie, kunnen wij een stukje nagel afnemen (biopt) en dit opsturen naar het laboratorium van het Radboud UMC. In het laboratorium zijn ze gespecialiseerd in het onderzoek naar schimmelnagels.

Wanneer u toestemming vraagt aan uw huisarts voor het afnemen van een stukje nagel door de medisch pedicure, worden de kosten van het nemen van een biopt vergoedt door de zorgverzekeraar.

Na ongeveer een week hebben wij de uitslag binnen en nemen wij contact met u op om de uitslag te bespreken, hierna kan ook eventueel vervolgbeleid bepaald worden.

Behandelingen:
U kunt met deze uitslag naar de huisarts voor een behandeling met medicijnen. Echter is het zo dat niet iedere huisarts hiervoor medicatie wil voorschrijven. Dit komt doordat er veel bijwerkingen aan de medicijnen zitten.

Wij bieden de PACT behandeling aan. Dit wordt sinds 2013 bij ons in de praktijk uitgevoerd en de resultaten zijn vaak erg mooi. Kijk hiervoor op de pagina ‘Pacttherapie’ of klik hier.