Sinds juni 2016 is Sieta gediplomeerd Medisch pedicure Sport (hierna aangeduid met: MPS). Dit houdt in dat ze een opleiding heeft gevolgd waarin blessures en aandoeningen bij sporters behandeld zijn. Het is een welkome verrijking in pedicurebranche. Ook omdat onze praktijk gevestigd is in een sportrijke omgeving, te denken aan Thialf, S.C. Heerenveen, Unis flyers en de vele andere sporten en sportcomplexen in en rondom Heerenveen.

De opleiding:
Deze opleiding is gevolgd in Leiden via MSP opleidingen. Het bestond uit 5 lesdagen en 1 examen dag. De volgende thema’s zijn o.a. behandeld:Naamloos

Behandeling en preventie:

  • Sport gerelateerde huid- en nagel pathologie.
  • Sportblessures van de huid.
  • Biomechanica en loopbelasting.
  • Sport gerelateerde interventies zoals tapen/bandageren, viltpaddings, bracing, sportinlays en sportspecifiek schoeisel.
  • Inzicht krijgen in belasting/belastbaarheid en het belang van interne en externe factoren.
  • Chronische zieken/ blessures en voetbelasting door sporten.
    (Bron: http://www.sportpedicurenet.nl )

Het is een mooie aanvulling in het vak als Medisch pedicure.  Waarbij er niet alleen naar behandeling van een blessure wordt gekeken maar ook het voorkomen van een blessure staat centraal.

Het doel
Het doel van deze specialisatie is om doormiddel van de juiste behandeling er voor te zorgen dat de prestatie die geleverd moet worden niet wordt belemmerd door een voet probleem.
Door middel van verschillende testen en vragen kan de MPS signaleren, behandelen, adviseren en eventueel (door) verwijzen naar een sportarts, huisarts of sport podoloog.

2016-06-23 15.55.38

Wat kan een Medisch Pedicure Sport voor u betekenen?

Heeft u vaak last van ingroeiende nagels, dan is het belangrijk om niet alleen naar de nagels te kijken maar ook naar het schoeisel wat u draagt tijdens het sporten. Het kan namelijk zijn dat deze te krap zijn of dat er naden inzitten die dit kunnen veroorzaken.
Soms ligt het probleem niet alleen aan de voeten, tenen of nagels maar juist aan het schoeisel wat veel gedragen wordt. Hier kan de MPS een belangrijke rol inspelen. Zij kan advies geven over de aanschaf van sportschoeisel, hierbij kunt u denken aan waar u op kunt letten bij het aanschaffen van schoenen.
Ook sokken kunnen soms voor vervelende klachten zorgen.

Vilt
Soms is het ook zo dat er constant wrijving is tijdens het sporten, bijvoorbeeld onder de voeten. De MPS kan het dan met vilt drukvrij leggen zodat u geen hinder ervaart van de wrijvingsplek. Vilttherapie is een tijdelijke oplossing maar de MPS kan u helpen met het vinden van de juiste oplossing.

Tapen

Tapen is zowel een preventieve therapie als een ondersteunende of herstellende therapie. De MPS heeft verschillende taping manieren geleerd voor allerlei aandoeningen aan de voet of enkel. Een taping kan ervoor zorgen dat bijvoorbeeld de enkel wordt ondersteunt zodat deze minder snel kan verzwikken.  Mocht dit niet afdoende zijn dan kan er voor gekozen worden om een brace aan te schaffen.
Ook bij de zogenoemde beachsporten kan taping toegepast worden, bijvoorbeeld bij een teenblessure.
Taping is net zoals vilt een tijdelijke oplossing, voor herhaalde blessures kan een brace een oplossing zijn.

Brace

Tijdens het sporten wil er nog wel eens een blessure ontstaan zoals het verzwikken van de enkel. Erg vervelend en het belemmerd uw sportprestaties. Een brace zou hierbij een uitkomst kunnen bieden als preventieve maatregel, deze biedt versteviging aan de enkel zodat u er minder snel door zwikt.
Maar een brace is er voor verschillende aandoeningen en de MPS geeft hier graag uitleg over.  Er zijn verschillende braces op de markt. Dit kan een standaard brace zijn, maar er worden ook braces op maat gemaakt ( ook wel EXO-L brace genoemd).

SCAS

Dit staat voor Stichting Certificering Actoren in de Sportgezondheidzorg. Deze stichting houdt zich bezig met het onpartijdig vaststellen van de vakbekwaamheid van proffesionals die zich richten op de begeleiding van sportblessures. Als Medisch Pedicure Sport hebben wij een vermelding binnen de SCAS, sporters kunnen zoeken naar sportzorg professionals en daar hoort de MPS die de opleiding gedaan heeft bij MSP opleidingen ook bij. ( Bron: http://www.scascertificering.com )

FullSizeRender